Nieuw: Spel DifferentiatieDynamiek
In deze blog kun je lezen hoe het spel DifferentiatieDynamiek met behulp van generatieve AI tot stand is gekomen, maar hier gaan we je meer uitleg geven over het spel zelf.
Het doel van het spel is primair dat studenten aan de lerarenopleiding met elkaar in gesprek gaan over differentiëren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om er een competitie-element in te brengen, compleet met puntensysteem.
Aan het einde staan de linkjes naar alle onderdelen die je nodig hebt om het spel te spelen. Echter, een kleine toelichting vooraf kan helpen om te bepalen of het spel voor jouw studenten een bruikbare aanvulling is.
Het Spel
Het spel gaat in eerste instantie uit van een scenario (de scenariokaartjes). Dit scenario is een klassensituatie, bijvoorbeeld:
Aan het begin van het schooljaar ontdek je dat sommige leerlingen uit je klas al veel voorkennis hebben over het onderwerp dat je gaat behandelen, terwijl anderen er nauwelijks iets vanaf weten. Hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen voldoende uitgedaagd worden?
Afhankelijk van de spelvariant die gekozen is worden er mogelijke oplossingen om te differentiëren (er zitten kaartjes voor convergente en voor divergente differentiatie bij) aangereikt (de oplossingskaartjes) die met het scenario moeten leiden tot ideeën voor de lesopzet, bijvoorbeeld:
Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende opdrachten die aansluiten bij hun interesses of leerstijl. Zo kunnen ze werken op een manier die bij hen past, terwijl de leerdoelen hetzelfde blijven.
Hiermee gaat een student aan de slag. Dit moet leiden tot gesprekken in het groepje of het team waarin de student zit. Hoe zien dergelijke opdrachten eruit? Hoe houd ik, in dit geval, rekening met leerstijl én voorkennis? Wat voor middelen/werkvormen kan ik concreet inzetten?
Nog iets uitdagender
Als de student of het groepje nog een extra uitdaging wil, kan een motivatiekaart getrokken worden. Dat kan willekeurig, maar ook op onderscheid tussen competentie, autonomie of verbinding. Een voorbeeld is (in dit geval op competentie):
Laat leerlingen elkaar feedback geven, zodat ze leren reflecteren op elkaars werk en zelf meer inzicht krijgen in hun eigen vaardigheden.
Varianten
Doordat het spel met twintig scenariokaarten, twintig oplossingskaarten en dertig motivatiekaarten geleverd wordt, zijn er in totaal 12.000 variaties mogelijk. Je kunt dit spel dus eindeloos spelen.
De varianten die in de uitleg zijn opgenomen zijn alle te spelen in de klas wanneer er groepjes gemaakt worden, en kunnen desgewenst met een competitie-element worden aangevuld. Ook dat staat in de uitleg.
Ook als je zelf bij de voorbereiding van je les even vastloopt, kan dit spel je helpen om op ideeën te komen. Zomaar. Op een regenachtige zondagmiddag.
Alle benodigdheden
Alle bestanden voor de kaartjes zijn zo gemaakt dat je ze bij dubbelzijdig afdrukken alleen nog maar hoeft uit te knippen.
- Scenariokaartjes (Link opent in new tabblad)
- Oplossingskaartjes (Link opent in new tabblad)
- Motivatiekaartjes (Link opent in new tabblad)
- Speluitleg (Link opent in new tabblad)
- Podcast over het spel (gemaakt met NotebookLM) (Link opent in new tabblad)