Efficiënt Innoveren: Onderwijsconcepten gamificeren met behulp van AI
Marcel Heunks, hogeschooldocent Pedagogisch Handelen en expert op het gebied van AI in het onderwijs aan de Hogeschool Utrecht, ging recent een innovatief project aan om gamification toe te passen in zijn lessen. Het idee ontstond uit een vraag van zijn PDG-groep, waar studenten vaak moeite hebben met differentiatie in de klas. In plaats van het onderwerp op de traditionele manier te behandelen, besloot hij een spel te ontwikkelen. Hoewel het bedenken van een spel een tijdrovende en uitdagende taak leek, maakte Marcel gebruik van generatieve AI, zoals ChatGPT, om het proces veel toegankelijker te maken. Het resultaat was het spel Differentiatiedynamiek, dat studenten helpt om na te denken over differentiatie en tegelijkertijd de principes van de Self-Determination Theory van Deci & Ryan integreert. Dit project toont aan hoe generatieve AI kan bijdragen aan het eenvoudiger innoveren door bijvoorbeeld gamification in het onderwijs.
Het begon allemaal met een vraag vanuit mijn PDG-groep. PDG staat voor Pedagogisch-Didactisch Getuigschrift en is bedoeld voor studenten die als zij-instromer in het mbo-onderwijs als docent aan de slag gaan.
Ze konden in het laatste gedeelte van hun traject nog een aantal thema’s aandragen en een ervan was differentiëren. Dat blijft een lastig onderdeel voor veel studenten en ik ging er graag mee aan de slag.
Het leek me leuk om het net even anders aan te pakken, namelijk met een spel. Nu ben ik niet echt in de wieg gelegd als spelletjesbedenker en een spel bedenken en maken is sowieso moeilijk en tijdrovend, maar met behulp van generatieve AI wordt gamification binnen het onderwijs stukken makkelijker en toegankelijker.
Wat heb ik gedaan en wat is daar uitgekomen?
Aan het werk met AI
Aan ChatGPT (dat had ook CoPilot, Claude, Gemini of een andere kunnen zijn) heb ik de volgende vraag gesteld:
Ik werk op een lerarenopleiding en mijn studenten vinden het heel moeilijk om te differentiëren op hun stage en straks ook in de eigen lespraktijk. Jij bent expert in differentiëren en ik vraag je om een spel te ontwerpen waarmee ik mijn studenten stimuleer om over differentiëren in de klas na te denken en tot mogelijke oplossingen te komen.
Dat was het begin van een boeiende exercitie. In eerste instantie stelde ChatGPT een bordspel voor, maar ik wilde iets wat ik makkelijk zelf kon afdrukken/in elkaar kon zetten. Een speelbord leek me wat te veel gevraagd.
Het bordspel had ook kaartjes en met het idee van die kaartjes ben ik wel doorgegaan. Ik wilde naast mogelijkheden om te differentiëren ook nog een extra element toevoegen, namelijk die van de Self Determination Thery van Deci & Ryan. De elementen competentie, autonomie en verbinding werden naadloos toegevoegd aan het spel. Na nog wat vervolgvragen en verfijningen werd het spel Differentiatiedynamiek geboren. Omdat ChatGPT geen moreel besef heeft, geen bewustzijn heeft en niet maalt om eigendomsrechten, zeg ik gewoon dat het mijn spel is, al was het alleen maar omdat ik de juiste vragen stelde. Zonder deze vragen was het spel er niet geweest.
Hoewel ChatGPT ook met een speluitleg kwam, vond ik deze wat mager. De uitleg heb ik naar mijn eigen ideeën en spelmogelijkheden aangepast tot drie speelbare varianten waarop gemakkelijk kan worden gevarieerd.
Podcast over het spel
Sinds kort is er een geweldige tool beschikbaar, namelijk NotebookLM. Daar is een aparte blog over geschreven, maar om de bruikbaarheid direct te laten zien, heb ik mijn speluitleg en alle kaartjes aangeboden aan deze tool met de vraag er een podcast over te maken. Het resultaat is een even hilarische (door de stemmen) als bruikbare podcast over differentiëren en het spelen van het spel.
Interesse?
In deze blog was mijn doel om te laten zien dat je met behulp van generatieve AI op een betrekkelijk eenvoudige manier gamification in je lessen kan brengen, zonder dat je dagen bezig bent om zelf iets te bedenken en te maken.
Wil je het spel Differentiatiedynamiek bekijken en eventueel gebruiken voor je lessen over differentiëren? We zijn het spel momenteel gelijk een upgrade aan het geven, maar HIER kun je alle onderdelen van de eerste versie vinden en downloaden ! Je kunt ook luisteren naar de podcast.