Back

Quizizz: snel een quiz maken met de hele klas

Quizizz

Waarom wil ik dit doen?

Denken leidt tot leren, en dus is het de taak van de docent om de leerling aan het denken te zetten. Liefst allemaal tegelijk over een onderwerp dat de docent aandraagt. Met de Quizizz werkvorm uit deze blog kun je alle studenten motiveren om de hele les mee te doen en zelfs mee te bouwen aan de les.

Hoe pak ik dat aan?

De werkvorm verloopt in 5 globale stappen:

  1. Introductie
  2. Kennis aanbieden
  3. Vragen over de kennis bedenken
  4. Vragen beantwoorden
  5. Evaluatie van de vragen

Introductie:  Vertel je leerlingen  dat ze een spel gaan spelen en leg uit hoe ze kunnen winnen.

Je gaat een verhaal vertellen en de leerlingen moeten heel goed opletten. Na afloop moeten ze namelijk een pittige multiple-choice-vraag bedenken over jouw verhaal. Laat dat in groepjes doen.  De vraag voeren ze in op een online formulier op hun mobiel of laptop.
Als iedereen een vraag heeft bedacht, kopieert de docent de vragen naar de Quizziz-omgeving en gaat de hele dag de quiz, met de zelfbedachte vragen maken. De winnaar is degene die een vraag bedenkt die 40% van de medeleerlingen goed heeft.

Kennis aanbieden: Vertel je verhaal, geef je college, vertoon een film, laat leerlingen als huiswerk een hoofdstuk uit een boek lezen,…

Vragen bedenken: Verwijs je leerlingen naar een online formulier dat je hiervoor hebt klaargezet. Een voorbeeld kun je hier vinden.

Terwijl de leerlingen de vragen invullen en opsturen, kun je als docent de inzendingen bekijken en modereren. De onzin en flauwe grappen ertussenuit vissen halen bijvoorbeeld. Ga niet de formuleringen aanpassen, leerlingen die serieus meedoen moeten hun eigen vraag straks terugzien.

Vervolgens stuur je je leerlingen naar joinmyquiz.com geef je ze de quizcode van de nieuw gegeneerde quiz en start je de quiz.

Evaluatie: Na afloop bekijk je het scorebord met de leerlingen. Winnaar is niet degene met de meeste goede antwoorden, maar degene die een vraag heeft bedacht die door 40% (of het dichts daarbij) goed is beantwoord.

Nu kun je de vragen gaan bekijken met de klas.

Opbrengst

Waarschijnlijk ontstaat er wat reuring en gaan leerlingen protesteren. Je hoort dat er onduidelijke vragen waren, of dat er verkeerde antwoorden goed gerekend werden bijvoorbeeld. Dat is logisch. Doordat leerlingen zijn uitgedaagd om een hele moeilijke vraag te bedenken (40% goed) zijn ze op het randje van hun kennis gaan zitten, en daar regent het misconcepten, vergissingen en misverstanden. Die heb je nu verzameld in de vragenlijst en daarop kun je nu met de klas terugblikken.

Door deze werkvorm heb je driemaal de leerlingen geactiveerd.

  • Ze letten goed op om genoeg kennis op te doen om een vraag te bedenken
  • Ze hebben een moeilijke vraag bedacht
  • Ze hebben de quiz met zelfbedachte vragen over de lesstof gemaakt

Tot slot heb je een schat aan informatie vol misconcepten en bigripsverwarring.

AVG? 
Quizizz is een gratis online quiztool waar leerlingen zonder zich te registreren quizzen kunnen maken. Het is dus avg proof.

Auteur: Martijn Koops

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *