Back

8 Voordelen van VR inzetten in het onderwijs 

Virtual Reality (VR) heeft de potentie om het onderwijslandschap ingrijpend te veranderen. Door leerlingen en studenten onder te dompelen in virtuele omgevingen, kunnen ze complexe concepten op een interactieve manier verkennen. In deze blog bespreken we de voordelen van het inzetten van VR in het onderwijs, variërend van contextcreatie tot intrinsieke motivatie. Hier 8 voordelen van VR inzetten in het onderwijs:

  1. Het creëert context 
    “Maar mevrouw, wanneer ga ik dit nu gebruiken in het echte leven”, de vraag van zo ongeveer de helft van de wiskundestudenten. Wat nou als we in plaats van de droge rekenvragen, je weet wel:  reken de sinus, cosinus of  tangens uit van dit figuur. Wat nou als de leerling uit een ‘real-life’ situatie de gegevens kan halen en daarmee aan de slag gaat? Bijvoorbeeld in een huis dat verbouwd moet worden. Zo zien leerlingen sneller de toepassingen in de praktijk en hun eigen leven. 
  1. Duurzaam 
    Schooltripjes zijn natuurlijk het hoogtepunt van elke leerling. Maar om 2-3 keer per jaar met de klas erop uit te gaan is niet alleen economisch niet verantwoord, ook op gebied van duurzaamheid kan hier wat op op te merken zijn. Je kunt bijvoorbeeld je jouw 2HAVO klas mee naar het Anne Frank Huis nemen, zonder dat je daarvoor je klaslokaal hoeft te verlaten. 
  1. Inclusie en kansengelijkheid 
    Om op punt 2 voort te borduren zorgt een VR-bril ook dat het grootste gedeelte van de studenten mee kan doen in de studieactiviteit. Helaas heeft niet elk gezin de mogelijkheid om bij te dragen aan alle schooluitjes, met als gevolg uitsluiting van leerlingen. Dit willen we natuurlijk met man en macht voorkomen. Elke student verdient goede en gelijkwaardige educatie. Inzet van ICT middelen kan in een aantal gevallen dit gat vullen. 
  1. Werkdrukverlagend 
    Niet alleen voor studenten heeft de inzet van VR veel voordelen. Wat dacht je van jou als docent? Wat nu als jij als docent niet meer 30 presentaties van feedback hoeft te voorzien, maar dat een app op de VR-bril dat voor jou doet? Dit is al mogelijk met een app die ontwikkeld wordt bij de Hogeschool Utrecht. Studenten leren door middel van de VR-bril presenteren. 
  1. Veiligheid 
    Hoe fijn is het dus als je bijvoorbeeld kunt leren presenteren in een omgeving waar jij je prettig voelt? Uit onderzoek blijkt al jaren dat veiligheid een grote rol speelt bij de leeruitkomsten van studenten. Jouw studenten hoeven dus niet langer met knikkende knieën voor een klas te staan, om vervolgens lager te preseten dan waar ze eigenlijk toe in staat zijn. 
  1. Self-efficacy en autonomie 
    Self-efficacy refereert naar het geloof van de student in diens eigen capaciteiten om gedrag te vertonen dat bijdraagt aan het bereiken van een doel. Bij een VR-bril kun je dan bijvoorbeeld denken aan spelelementen die de studenten of leerling direct feedback geeft en handelingsperspectief om acties of vaardigheden te verbeteren. Doordat de leerling zelf direct aan de slag kan en niet hoeft te wachten op (peer)feedback, waardoor de leercurve steiler wordt en studenten sneller vooruitgang boeken.  
  1. Intrinsieke motivatie 
    Het gebruik van VR in het onderwijs kan de intrinsieke motivatie van studenten vergroten door interactiviteit, personalisatie, immersie, feedback en leerplezier te bieden. Door studenten actief te betrekken en een gevoel van controle over hun leerproces te geven, kan VR een dieper begrip en langdurige motivatie bevorderen. Het biedt een authentieke ervaring die studenten in staat stelt om complexe concepten te verkennen op een interactieve manier. 
  1. Retentie lesstof 
    Virtual Reality (VR) verbetert de retentie van lesstof doordat leerlingen worden ondergedompeld in ervaringsgerichte omgevingen. Ze ervaren multizintuiglijke prikkels, zijn actief betrokken en kunnen herhaaldelijk oefenen. Bovendien voegt de emotionele impact van VR een extra dimensie toe aan het leerproces. 

De voordelen van VR inzetten in het onderwijs zijn talrijk en veelbelovend. Het creëren van context, duurzaamheid, inclusie, werkdrukverlaging voor docenten, veiligheid, zelfefficiëntie, intrinsieke motivatie en retentie van lesstof zijn slechts enkele van de vele aspecten die VR tot een waardevol hulpmiddel maken. Door te blijven innoveren, kunnen we leeromgevingen creëren waarin elke leerling zijn of haar talenten volledig kan ontwikkelen.

Welke toepassing van de VR-bril zou jij graag willen zien?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *