Back

Is jouw wachtwoord al bekend bij hackers?

De top-3 van meest gebruikte wachtwoorden is:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345

Natuurlijk staat jouw wachtwoord hier niet bij, maar misschien vind je het wel terug  in de top 200. Op nummer 145 staat bijvoorbeeld “1qazxsw2 “. Op zich lijkt dat best slim bedacht toch? Dat dachten dus 800.348 andere mensen ook. Als je wachtwoord hier niet tussen staat, staat het misschien op een hackerslijst. Regelmatig slagen hackers erin om in te breken bij grote organisaties en daar lijsten met emailadressen en bijbehorende wachtwoorden te bemachtigen. Die lijsten verkopen ze aan derden die ermee op jacht kunnen gaan naar geheime informatie. Is jouw wachtwoord al bekend bij hackers? Hier lees je hoe je op haveibeenpwned.com kunt zien of jouw wachtwoord ook op zo’n lijst staat.

Als docent heb je veel belangrijke informatie op je computer staan. Van lesplannen tot cijfers, je computer bevat een schat aan informatie die je veilig moet bewaren. Een van de beste manieren daarvoor is door sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor  elke website en dienst.

Sterke wachtwoorden
Maar wat maakt een wachtwoord sterk? Een sterk wachtwoord is meestal ten minste 8 tekens lang en bevat een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Hoe meer tekens, des te veiliger. Acht tekens is vaak het minimum, maar het is verstandiger een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden woorden zoals ‘wachtwoord’, de naam van je kind of je geboortedatum.

Wachtzinnen
Een alternatief voor wachtwoorden zijn zogenaamde wachtzinnen. Dit is een zin van minimaal vier woorden, die moeilijk te raden zou zijn voor iemand anders. Het hoeft geen ingewikkelde zin te zijn, maar gebruik geen spreekwoorden. Nog een voorbeeld: GisterenKochtIk15Bananen. Je kunt het wachtwoord sterker maken door letters met speciale tekens te vervangen, of door alleen de eerste letter van woorden te gebruiken. “Mijn favoriete kleur is blauw” kan bijvoorbeeld Mfki$bl@uw worden.

Wachtwoordmanager
Tegenwoordig zijn er zoveel diensten en apps die je in het onderwijs gebruikt, het is bijna niet meer haalbaar om alle wachtwoorden te onthouden. Zeker niet als je ze ook nog eens geregeld wilt (of moet) updaten! Een handige manier om je wachtwoorden veilig op te slaan, is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Bitwarden, KeePass en LastPass. Wachtwoordmanagers zijn een stukje software dat al je wachtwoorden opslaat in een gecodeerd formaat. De wachtwoorden kunnen gedeeld worden over verschillende devices.

Tweefactorauthenticatie

Irritant hè? Als je wilt inloggen en je moet je telefoon er weer bij pakken om via tweefactorauthenticatie (2FA) in te loggen. Maar 2FA verhoogt ook de veiligheid en is nu op veel plekken de standaard. Wachtwoorden kunnen namen door een datalek of hack in verkeerde handen vallen. Met 2FA gebruik je naast je wachtwoord een tweede manier om je te identificeren zoals via een app (Google Authenticator of Microsoft Authenticator) of via een sms-code. Word dus de volgende keer niet te geïrriteerd als je je wordt gevraagd om met 2FA op je schoolomgeving in te loggen!


Conclusie
Door sterke wachtwoorden te creëren en deze goed te managen, blijft jouw informatie en die van je leerlingen veilig.

Auteur: Josien Boetje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *