Back

Laat je niet overtuigen door de kracht van een screenshot

Kijk maar eens hoeveel punten ik haalde en hoeveel levels ik speelde in het mediawijsheid-spel de Schattentoren. Ongelofelijk toch?

Informatie van traditionele nieuwsbronnen op je scherm is betrouwbaar, denken veel mensen. Ook docenten gaan er vaak klakkeloos vanuit dat een screenshot van een behaalde prestatie als bewijs kan dienen. Maar misleiding ligt op de loer. Met een beetje handigheid kun je een website aanpassen naar je eigen wensen voor een mooie screenshot prestatie. Wil je weten hoe?

Creëer je eigen hoax

In 2 eenvoudige stappen zorg je voor je eigen nieuws.  

Stap 1: Open de website in je browser en klik  met je rechtermuisknop op een tekst die je wilt wijzigen. Selecteer dan inspect. Dat brengt je in een scherm zoals hieronder.

In dit voorbeeld is geklikt op “Oppositie zeer kritisch over asielplannen kabinet”. De inspector opent dan een rechterscherm waarin een bewerkbare html-code van de pagina te zien is.

Stap 2: Dubbelklik rechts op de tekst en verander deze naar eigen inzicht. Sluit het rechtervenster en aanschouw het resultaat.

Delen

Een screenshot is snel gemaakt en het delen van het nieuwe nieuws start je eigen nepnieuws .Natuurlijk heb je niet de echte tekst op de NOS.nl website aangepast. Wanneer je je pagina ververst (met de refresh-button of F5) zie je oorspronkelijke tekst weer en zijn al je aangebrachte wijzigen verdwenen.

Als je lezers mediawijs zijn en zelf naar de nos.nl site surfen om te controleren of het echt waar is zullen ze je doorhebben, maar alle anderen neem je zo bij de neus.

Leerlingen kunnen dit trucje ook toepassen op online browserbased omgevingen en zo hun scores ogenschijnlijk aanpassen. Alertheid vereist

Wees dus alert op screenshots als bewijs. Staar je niet blind op alles wat je zien en probeer hier als docent (media)wijs mee om te gaan.

Auteur: Martijn Koops

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *