Back

Gebruik korte URL’s veilig of gebruik ze niet

Ken je die presentaties waarin met een lange URL naar een website wordt gelinkt? Rommelig met moeilijke speciale tekens waardoor het overtypen vaak meer dan een poging nodig heeft. De oplossing is natuurlijk eenvoudig, maak de URL kort en eenvoudig. Echter, de laatste tijd is er ook discussie gaande over de veiligheid van het gebruik van deze zogenaamde korte URL’s. Welke risico’s zijn er en wat kun je daar dan tegen doen.

Voordelen van korte URL’s

Een van de voordelen van het gebruik van korte URL’s is dat ze gemakkelijker te onthouden zijn dan lange URL’s. Dit kan handig zijn wanneer leerlingen toegang proberen te krijgen tot een specifieke bron. Korte URL’s zijn vaak ook makkelijker over te typen, wat handig is als leerlingen met mobieltjes naar een quizapp of website moeten surfen. Veelgebruikte korte-url sites zijn: tinyurl.com, bi.do en bit.ly. Voor het mbo en hbo onderwijs is edu.nl aan te raden als je als docent korte URL’s wilt maken. Dit is veiliger, omdat gebruikers inloggen met SURFconext. Edu.nl is privacy-vriendelijk omdat er geen persoonlijke gegevens van gebruikers op worden geslagen.

Risico’s van korte URL’s

Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het gebruik van korte URL’s. Een van de grootste risico’s is dat korte URL’s gemakkelijk kunnen worden vervalst. Dit betekent dat iemand een nepwebsite kan maken die er identiek uitziet als de echte website, maar met een andere URL. Dit kan leerlingen naar een website leiden die ongepaste inhoud of zelfs malware bevat.

Een ander risico is dat korte URL’s gemakkelijk kunnen worden gedeeld. Dit betekent dat als een leerling een korte URL met een vriend zou delen, de vriend deze vervolgens met zijn eigen vrienden zou kunnen delen. Dit kan ertoe leiden dat de URL op grote schaal wordt gedeeld en uiteindelijk in handen komt van iemand die het niet zou moeten hebben.

Conclusie

Zoals met alles, zijn er zowel risico’s als voordelen aan het gebruik van korte URL’s. Docenten moeten zich bewust zijn van de risico’s en ze moeten ervoor zorgen dat ze alleen korte URL’s van vertrouwde bronnen gebruiken. Voor het mbo en hbo onderwijs is een veilige en privacy vrinedelijk

Auteur: Josien Boetje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *