Back

Honest Mirror: een AI-gestuurde app om te leren presenteren

Presentatievaardigheden worden genoemd als een belangrijke 21st century skill. Toch blijkt het ontwerpen van effectief en just-in-time presentatieonderwijs voor veel docenten een uitdaging. Leerlingen en studenten hebben namelijk voldoende mogelijkheden voor oefening én feedback nodig. Maar, zoals we dat ook zien bij het ontwikkelen van andere communicatieve vaardigheden, zijn deze twee onderwijsprincipes cruciaal en tegelijkertijd tijdrovend.

Virtual Reality

Eerder is onderzocht of Virtual Reality ondersteuning kan bieden bij het oefenen in een veilige omgeving en het verzorgen van waardevolle feedback. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat VR net zo effectief kan zijn voor het ontwikkelen van presentatievaardigheden als feedback van de docent in een face-to-face situatie. Vooral feedback vanuit het VR-systeem op oogcontact en stemgebruik bleek zeer bruikbaar te zijn voor leerlingen én studenten. Hierover is op de Hogeschool Utrecht een korte film gemaakt.

Ook lichaamstaal, denk aan houdingen en ondersteunende gebaren, zijn van belang om een effectieve presentatie neer te zetten. Om lichaamstaal tijdens een presentatie te kunnen ontwikkelen is een aparte applicatie, de Honest Mirror, bedacht voor de smartphone. Hiermee kunnen leerlingen en studenten aan de hand van automatisch gegenereerde feedback hun houdingen en gebaren onafhankelijk van tijd en plaats ontwikkelen.

De spiegel

De Honest Mirror werkt als volgt (zie Figuur 1): de student presenteert, neemt zichzelf op met de camerafunctie van de telefoon, de neurale netwerken (AI) analyseren de lichaamstaal van de presentator en vergelijken deze analyses met effectieve en ineffectieve houdingen en gebaren uit de presentatieliteratuur. Vervolgens ontvangt de leerling of student één of meerdere feedbackboodschappen.

Op dit moment is deze applicatie in ontwikkeling. Om de adoptiekans in het onderwijs te vergroten werken studenten, docenten, onderzoekers én programmeurs samen in één ontwikkel- en onderzoeksteam. Het einddoel is dat de Honest Mirror open source wordt aangeboden, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Op dit moment wordt de app getest in het onderwijs en heeft deze applicatie al twee internationale prijzen gewonnen. Toekomstmuziek?

Figuur 1: de werking van de Honest Mirror app

Auteur: Stan van Ginkel, docent/onderzoeker Hogeschool Utrecht

Links:

Link 1: Fostering oral presentation competence through a virtual reality-based task for delivering feedback – ScienceDirect

Link 2: Lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren | Hogeschool Utrecht (hu.nl)

Link 3: (20) (PDF) Bled-eConference-Students-Bazaar Honest Mirror SvG (researchgate.net)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *