Back

Google is niet de beste zoekmachine

Google is niet de beste zoekmachine. Althans, niet altijd.
Google levert zoekresultaten die bij jou passen of waarvoor betaald is door aanbieders. Niet iedereen krijgt daarom dezelfde resultaten te zien. Afhankelijk van je doel zijn er misschien wel geschiktere zoekmachines. Heb je wel eens gehoord van milieuvriendelijkes zoekmachine, zoekmachines die alleen kranten of boeken doorzoeken, zoekmachines voor wetenschappelijke resultaten en privacy vriendelijke zoekmachines?

Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine kent de inhoud van biljoenen webpagina’s en weet welke woorden er voorkomen in de url, de titel, de tussenkopjes, bijschrijften van afbeeldingen, welke pagina’s er naar verwijzen etc. etc. Al die informatie wordt door een geheim algoritme gebruikt om te bepalen welke resultaten het interessantst zijn om aan jou te tonen. Maar ook welke advertenties het meest aansluiten bij jou interesses. Veel zoekmachines onthouden ook waar jij op gezocht hebt en kennen jou daardoor door en door.

Veelgebruikte zoekmachines

Google

Google is de meest gebruikte zoekmachine met zo’n 92.18% van het marktaandeel (bron: www.oberlo.com). Het is zeer gebruiksvriendelijk doordat bijna iedereen er intuitief zijn weg in kan vinden.
Je kunt ook direct shoppen in Google. Tegenwoordig presenteert Google je direct antwoorden op je vragen met slimme functionaliteiten, zoals het omzetten van koersen, rekensommen, weersvoorspelling, gezondheidsinformatie en meer. Google helpt je ook om je zoektermen af te maken.

Bing

Microsoft Bing  is a web search engine owned and operated by Microsoft.
Het is de tweede meest gebruikte zoekmachine ter wereld.

Bing provides larger thumbnails and the ability to preview or watch videos by hovering over them rather than having to leave the search window. The smaller search engine also offers eight autocomplete options, double that of Google’s four

Alternatieven

Privacy-vriendelijke zoekmachines: DuckDuck Go

Als je veel waarde aan privacy en anonimiteit op het internet hecht, dan is DuckDuckGo een goede zoekmachine. DuckDuckGo claimt geen geen privé-gegevens van jou te verzamelen.In DuckDuckGo kun je snel zoeken met handige codes.  Als je bijvoorbeeld iets zoekt op Wikipedia typ je !w bij je zoekwoord. Kijk voor een overzicht van snelzoekcodes op DuckDuckGo Bang!

Milieuvriendelijke zoekmachine: Ecosia

Wist je dat een gemiddelde zoekopdracht op Google 7 gram CO2 uitstoot? DE energie die ervoor nodig is is genoeg om een half kopje water aan de kook de brengen. Met 15 miljoen gebruikers is Ecosia de het beste groene alternatief. Ecosia gebruikt 80% van haar advertentie-inkomsten om bomen te planten.

Verticale zoekmachines

Verticale zoekmachines zijn gespecialiseerde zoekmachines voor een bepaald segment. Zo’n zoekmachine zoekt bijvoorbeeld alleen in krantenartikelen, wetenschappelijke artikelen of afbeeldingen.

Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit  Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften  die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de  collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedlnstellingen.

OpenVerse

Als je op zoek bent naar auteursrechtvrije inhoud voor artikelen, video’s en educatief materiaal, neem dan eens een kijkje op OpenVerse. Hier vind je alleen inhoud met een CreativeCommons Licentie.

Project Gutenberg

Project Gutenberg is een verzameling van meer dan 60.000 gratis gedigitaliseerde boeken. Je kunt er veel oude literaire werken terugvinden. Handig als je een oorspronkelijke bron wilt checken!

lkhebeenvraag.be

Op deze site kun je terecht met wetenschappelijke vragen. Het team achter deze site zorgt ervoor dat je rechtstreeks antwoord krijgt van een echte wetenschapper.

archive.org

Het Internet Archive bewaart een gigantische hoeveelheid versies van allerlei websites. Op deze  manier kun je ‘terug in de tijd’ en informatie terugvinden die je niet meer op de website zelf kunt  zien.

Auteur: Josien Boetje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *