Wat is Digitale Didactiek?
Waarom Digitale Didactiek?
Er zijn heel veel digitale tools die je in je onderwijs kunt gebruiken. Het is makkelijk om daarin de weg kwijt te raken. Digitale Didactiek schiet te hulp. Digitale didactiek houdt in dat je als docent weloverwogen gebruik maakt van ICT gekoppeld aan pedagogische en didactische doelen. Zo maak je leren leuker én effectiever met behulp van een diversiteit aan ICT-middelen.
Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Digitale didactiek kan een cruciale rol spelen in het voortgezet onderwijs. Bij effectief gebruik kan digitale didactiek docenten helpen om hun leerlingen effectiever te betrekken en te ondersteunen. Technologie kan op verschillende manieren in de klas worden gebruikt en er is niet één ‘juiste’ manier om het te gebruiken. Je ondersteunt instructie, samenwerken of zelfstandig verwerken met digitale apparaten, digitale content, of digitale tools om zo leren van leerlingen te vergemakkelijken. Enkele voorbeelden van digitale didactiek in het voortgezet onderwijs zijn het gebruik van:
- Smartboards of beamers om bronnen weer te geven, zoals video’s of afbeeldingen, en om studenten te betrekken bij klassikale activiteiten;
- Learning management systemen (LMS) om inhoud te leveren, de voortgang van studenten bij te houden en feedback te geven;
- Digitale systemen kunnen om het leren van studenten te beoordelen (bijv. via online proctoring)
- Aanvullende digitale content inzetten ter ondersteuning van leerlingprojecten of groepswerk (bijv. blogs, wiki’s of podcasts).
- Digitale tools ter ondersteuning van het creëren van content door leerlingen (bijv. Canva om infographics te maken)
- Sociale mediaplatforms om samenwerking en discussie buiten het klaslokaal te vergemakkelijken; (@meesterhidde rapt zijn lessen)
- Virtual reality (VR) of augmented reality (AR) technologieën om meeslepende leerervaringen te creëren (bijv. op virtuele field trip gaan)
- Robotica of coderingsplatforms bij de bèta-vakken (bijv. werken met 3D-printers of programmeren)
Digitale didactiek is een evoluerend veld en er worden voortdurend nieuwe technologieën ontwikkeld. Daarom is het belangrijk voor docenten om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends en om na te denken over hoe deze kunnen worden gebruikt om hun onderwijs- en leerdoelen te ondersteunen. Kijk hiervoor ook op de ‘up-to-date’ pagina met handige links.
Auteur: Josien Boetje