Back

AI in de leeromgeving – ATEE Teacher Conference Budapest

De opkomst van ChatGPT is niets minder dan revolutionair geweest voor het onderwijs. Veel studenten en ook sommige docenten lijken al haast niet meer zonder te kunnen. Maar met al deze mogelijkheden komen ook grote verantwoordelijkheden. Om ChatGPT ethisch en effectief te kunnen benutten voor studenten en docenten zijn twee fundamentele vaardigheden onmisbaar: kritisch denken en domeinexpertise. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat gebruikers de informatie en suggesties die door de AI-tool worden geboden, kritisch kunnen evalueren. Deze kritische houding is essentieel om ChatGPT zinvol en constructief toe te passen in de leeromgeving. 

Het Potentieel van AI in het Leren  

Kunstmatige intelligentie, met name generatieve tools zoals ChatGPT, biedt een scala aan mogelijkheden in het onderwijs. AI kan saaie taken automatiseren – van grammatica- en spellingscontroles tot het subtiel herschrijven van inhoud voor specifieke doelgroepen, zoals benadrukt werd door Luca Ludovico. Door de kwaliteit van de inhoud te verbeteren, kunnen deze tools aanzienlijk bijdragen aan de leerervaring. Maar een terechte zorg die opkomt, is of we door deze taken aan AI toe te vertrouwen, studenten essentiële leermomenten ontnemen. De grens tussen schijnbare onbelangrijke, niet authentieke taken en fundamentele leerervaringen kan dun zijn, en het is een uitdaging om het verschil te onderscheiden. Bovendien strekken de mogelijkheden van AI zich uit tot verder dan alleen automatisering. Het kan ook een krachtige bondgenoot zijn bij het creëren van inhoud en het vertalen van complexe onderwerpen naar toegankelijkere vormen voor leerlingen. Maar, zoals bij elke tool, is het van belang om de balans tussen nut en overmatige afhankelijkheid te bewaken om echte begrip en groei van studenten te waarborgen. 

De uitdagingen van AI in het onderwijs 

Het integreren van AI-tools, zoals ChatGPT, in het onderwijssysteem is niet zonder uitdagingen. Een grote zorg is de mogelijke neiging van studenten om te veel te vertrouwen op AI, waarbij tijdsbesparing boven authentiek begrip en betrokkenheid bij hun vakken wordt gesteld. Dit leidt tot een andere relevante vraag: in een tijdperk van door AI gestuurde inhoudscreatie, hoe kunnen docenten de creativiteit in hun studenten levend houden? Daarnaast vormt beoordeling een uitdaging. Wanneer studenten werk produceren met behulp van AI, wordt het bepalen hoe dit resultaat moet worden beoordeeld van het grootste belang. De beoordeling gaat niet alleen over het eindproduct, maar ook over het begrip van het proces en het onderscheiden van de bijdrage van de student versus die van de AI. Bovendien is het essentieel dat studenten AI-tools beschouwen als ‘deskundige anderen’ in plaats van slechts shortcuts of hulpmiddelen, voor een holistische educatieve ervaring. 

De rol van de docent  

De rol van de docent blijft absoluut onvervangbaar. Terwijl AI, zoals ChatGPT, veelbelovende tools biedt om het leren te verbeteren, ligt de verantwoordelijkheid bij leraren om deze in de juiste context te plaatsen. Het formuleren van nauwkeurige prompts om AI-suggesties te begeleiden is op zichzelf een kunst. Nadat deze suggesties zijn ontvangen, moeten docenten hun nut en relevantie kritisch evalueren voor implementatie in de klas. 

Het is geen eenvoudige keuze tussen handmatige inspanning en hulp van AI. Zoals de geschiedenis laat zien, hebben kunstenaars en wetenschappers consistent inspiratie geput uit externe bronnen. ChatGPT is slechts een andere tool in het uitgebreide arsenaal van het onderwijs, een bron van potentiële inspiratie, maar het is aan zowel docenten als studenten om te bepalen hoe ze deze het beste kunnen inzetten en de mogelijkheden ervan kunnen benutten. 

Dit artikel is een samenvatting van de inzichten uit de RDC sessies en discussies van de ATEE Teacher Education in Europe-conferentie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *