Sneller en beter je toetsvragen genereren met ChatGPT? Bouw je eigen GPT
ChatGPT, een oneindige bron van kennis en creativiteit, altijd klaar om je te helpen met je lesvoorbereidingen, ideeën voor werkvormen en toetsvragen. Personal assistants zijn niet meer zo van deze tijd en experts raadplegen kan ook niet altijd, maar met ChatGPT kom je een heel eind. Wat als we je zouden vertellen dat je niet langer vastzit aan algemene toetsvragen, maar dat je out-of-the-box kun gaan met jouw eigen GPT? Een GPT die alleen gevoed is met de specifieke inhoud waar jij mee werkt, waardoor je toetsvragen kunt maken die perfect aansluiten op jouw lesmateriaal. Geen eindeloos gedoe meer met het opstellen van prompts; met een eigen GPT wordt alles eenvoudiger en efficiënter.
Dat je aan ChatGPT een stroom aan vragen kunt stellen en zo mogelijk een nog grotere stroom aan antwoorden terugkrijgt, is inmiddels bij de meesten wel doorgedrongen. Dat kan je helpen bij het voorbereiden van lessen, het opdoen van ideeën voor werkvormen en mogelijk bij het maken van toetsvragen. Er zijn al veel docenten die ChatGPT gebruiken in hun lesvoorbereidingen, maar er is ook een aantal dingen waar je rekening moet houden. ChatGPT is namelijk geen orakel dat al je problemen met één druk op de knop oplost.
Neem nu bijvoorbeeld toetsvragen. Je prompt moet zo specifiek zijn dat er geen misverstand kan bestaan over wat eruit moet komen. Soms duurt een goede prompt maken zelfs langer dan de toetsvraag zelf verzinnen. Kan dat niet anders? Jawel, met een eigen GPT.
Je eigen GPT
In de betaalde versie van ChatGPT kun je eigen GPT’s maken. Een GPT, een Generative Pre-trained Transformer, is een model waaraan je vragen kunt stellen over datgene wat je zelf hebt aangeboden. Meer niet. Je maakt overigens wel gebruik van het taalmodel van OpenAI, dus je gebruikt dezelfde taal- en analysevaardigheid als ChatGPT. Zonder dat deze dus aangevuld met al het andere dat beschikbaar is op het wereldwijde web.
Een voorbeeld
Stel, je hebt colleges gegeven over een bepaald onderwerp en daarvoor heb je een serie artikelen gebruikt. Nu wil je een tentamen maken op basis van deze artikelen en daarvoor heb je toetsvragen nodig. In de ‘normale’ ChatGPT is het lastig om je prompt zo specifiek te maken dat je ook echt vragen krijgt die gebaseerd zijn op die specifieke artikelen.
Echter, een eigen GPT heb je gevoed met alleen deze artikelen en dan gebeuren er twee dingen.
Ten eerste, je maakt een toetsvraag die echt gebaseerd is op alleen de inhoud van deze artikelen. Ten tweede, je hoeft veel minder context te schetsen voor je prompts. Deze worden dus veel eenvoudiger en kosten je veel minder tijd. Je kunt je dan voor je prompt veel meer concentreren op het type vraag, bijvoorbeeld op basis van de taxonomie van Bloom of het OBIT-model. Of je kunt je prompt gebruiken om een case schetsen waarop je vraag (of vragen) gebaseerd moeten(en) zijn.
Zelf bouwen
Belangrijk om te weten is dat je je model kan voeden met onder andere word- en pfd-documenten. Daarnaast gebruikt ChatGPT deze input om zichzelf ook weer beter te trainen. Pas dus op met privacygevoelige informatie en zorg ervoor dat je zeker weet dat je de digitale versie van de artikelen (of andere bronnen, zoals een boek) mag gebruiken.
Wil je hiermee experimenteren en een goede instructie hebben voor hoe je een eigen GPT maakt, luister dan de Digisnacks podcast hierover. Op Today’s Teaching Tools verschijnt binnenkort ook deel twee van deze blog én een korte videocursus (tutorial) over het maken van eigen GPT’s.
Nog even de voordelen op een rijtje:
- Specifieke vragen gebaseerd op jouw lesstof;
- Tijdsefficiënt: je hoeft zelf niet meer ellelang achter je laptop te zitten om je eigen vragen te creëren;
- Minder contextuele eisen in prompts;
- Meer focus op vraagtypes;
- Aan te passen op jouw onderwijsbehoeftes.
Allemaal goede redenen dus om hiermee lekker aan de slag te gaan!
Vragen of suggesties
Heb je vragen over AI in het onderwijs of ben je met gave dingen bezig die je wil delen? Mail me dan op marcel.heunks@hu.nl.