Back

De ChatGPT store: ontdek de mogelijkheden voor jouw onderwijspraktijk 

We kennen natuurlijk allemaal nu wel de ‘klassieke’ versie van ChatGPT, maar wist je dat je met ChatGPT ook je eigen GPT’s kunt maken? Hier schreef ik eerder al een blog over: [Sneller je toetsvragen genereren met ChatGPT? Bouw je eigen GPT]. Wanneer je de betaalde versie hebt, kan echt iedereen zijn eigen GPT maken. Dat blijkt een enorm populair te zijn, zo blijkt ook uit het aantal GPT’s dat inmiddels bestaat. Er zijn er duizenden en het leek OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) een goed idee om al deze GPT’s vindbaar en beschikbaar te maken en zie hier: de GPT-store is geboren. 

Dus, heb je de betaalde versie van ChatGPT, dan kun je gebruikmaken van deze winkel. Je kunt op onderwerp of thema zoeken en je krijgt de GPT’s die het meest voor jou geschikt zijn. Daarnaast worden periodiek GPT’s uitgelicht en kun je GPT’s van andere aan je lijstje met favorieten toevoegen. 

Nu ook wetenschappelijk én visueel 

De store maakt echt rap een ontwikkeling door van probeersels naar professionele GPT’s. Twee voorbeelden om te illustreren wat er zoal ‘te koop’ is, zijn Consensus, een wetenschappelijk GPT, en Logo Creator, een visuele variant. 

Consensus springt in het gat dat ChatGPT zelf laat liggen als het gaat om wetenschappelijke bronnen. Als je ChatGPT vraagt om bronnen bij hetgeen dat wordt gegenereerd, dan zijn dit eerder verzonnen bronnen dan werkelijke. Consensus kan op basis van een vraag over een bepaald onderwerp in een database met een enorme hoeveelheid academische studies een relevante bronnenlijst produceren. De kracht zit ‘m natuurlijk in het stellen van de vraag – of prompt zoals dat ook wel genoemd wordt – en het achterliggende taalmodel om deze te analyseren en daardoor de juiste bronnenlijst op te leveren. Op basis van jouw vraag en het antwoord en hoe goed je de output vindt, blijft het systeem leren. Over de tijd heen wordt het dus steeds beter. 

Een andere GPT is de Logo Creator. Dit is een GPT waarmee je een logo kunt laten ontwerpen, bijvoorbeeld voor je bedrijf of als je eens iets anders wil dan je profielfoto op sociale media (hoewel ik persoonlijk een foto van jezelf altijd nog het beste vind). Je begint met een vraag en vervolgens krijg je een aantal vervolgvragen die gaan over stijl, kleurgebruik en de mate van eenvoud van je logo. Daarna gaat ‘ie voor je aan de slag en voordat je het weet, heb je een mooi logo (of niet, maar dan ga je net zolang door totdat je iets hebt waar je tevreden mee bent). 

Een kleine greep uit een aantal thema’s in de store; er zijn GPT’s voor: 

  • Data-analyse; 
  • Schrijfcoaching; 
  • Wetgeving; 
  • Financiën; 
  • Programmeerhulp; 
  • AI Tutor GPT (door Khan Academy, hier is ook een TED talk over); 
  • En zelfs een GPT voor plantjes: hoe je het beste voor je plantjes kunt zorgen. 

Zo zie je maar weer, ChatGPT is voor verschillende vakken te gebruiken. 

Geld verdienen met jouw GPT 

Zo zijn er inmiddels vele GPT’s die je kunnen helpen bij een specifieke taak. Het mooie is dat het totaal niet relevant is met welke data en in welke taal de GPT’s zijn gevoed. Je kunt je vragen gewoon in het Nederlands stellen (of in welke andere taal je ook wenst) en vaak krijg je ook nog antwoord in de taal waarmee je begon. 

OpenAI heeft laten weten het in de nabije toekomst mogelijk te maken betaalde varianten van GPT’s toe te laten, zodat je als maker er ook nog iets aan kunt verdienen. Hoe dat er precies uit gaat zien, hebben ze nog niet bekend gemaakt en vooralsnog lijkt het erop dat dat voorlopig alleen beschikbaar komt in de VS. 

Meer weten over generatieve AI in het onderwijs? Luister dan naar deze aflevering van onze Digisnacks podcast. Of lees het andere artikel dat ik heb geschreven over het maken van je eigen GPT’s. 

Wil je nu echt aan de slag met je eigen GPT? Nog even geduld. Binnenkort verschijnt er een korte cursus waarin ik je stap voor stap laat zien hoe je je eigen GPT maakt. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *