Back

Stappenplan Kennisclips

Kennisclips, instructievideo’s of hoe je het ook noemt: in dit stappenplan hebben we het over video’s die zijn bedoeld om leerlingen of studenten iets te leren. Een kennisclip is een korte video met bondige uitleg of demonstratie over een bepaald onderwerp of begrip. Ook kun je als docent een stappenplan voordoen, bijvoorbeeld van een som waarbij je als docent hardop nadenkt terwijl je een formule toepast.

Stap 1 – Doel bepalen

Er zijn allerlei soorten clips met verschillende doelen. Wil je kennis overdragen, een handeling demonsteren of een aanpak laten zien?

Stap 2 – Inhoud structureren

Maak gebruik van een basisstructuur:

OnderdeelFunctie/aandachtspunten
Introductie·       Pakkende intro: om de aandacht van je publiek te richten en vast te houden
·       Relevantie: Wat gaan studenten zien en waarom is dat van belang?
·       Formuleer een leerlinggerichtdoel en geef een vooruitblik
·       Introduceer de centrale vraag of kernboodschap.
Middenstuk·       Zorg voor context
·       Wissel af tussen concreet en abstract (werk één of meer voorbeelden uit)
·       Markeer overgangen (gebruik signaalwoorden)
Conclusie·       Wat weet/kan de leerling (beter) na het zien van de kennisclip?
·       Herformuleer de hoofdpunten/vat ze samen
·       En nu? (wat kunnen leerlingen doen om de stof te verwerken)
·    Pro-tip: eindig met een cliffhanger

Stap 3 – Presentatie maken

Maak een script en oefen dit van tevoren. Zo voorkom je dat je gaat stotteren en zorg je dat het er soepel uitrolt. Zorg dat het beeldmateriaal dat je gebruikt ondersteunend is aan je verhaal en gebruik geen afleidende beelden. Zorg dat je geen gesproken tekst én tekst in beeld hebt. Less is more. Achtergrondmuziek of bewegende gifjes? Doe maar niet!

Stap 4 – Opnemen

Je kunt je kennisclip maken met je mobieltje, webcam, in een GreenScreen studio of simpelweg door audio op te nemen bij je PowerPoint. Zorg dat je dia’s lang genoeg in beeld blijven. Het is niet erg als je tijdens het opnemen af en toe je verspreekt, dit is juist natuurlijk en blijkt leerlingen niet te storen. Bij echt storende versprekingen kun je een stukje opnieuw opnemen.

Stap 5 – Deel je kennisclip

Kies een duidelijke naam van je filmbestand. Verwerk in de naam ten minste het vak en het leerjaar waar het voor bedoeld is, en mogelijk ook het onderwerp. In de omschrijving kun je aangeven of de kennisclip bij een reeks behoort. Deel het filmpje intern de digitale leeromgeving of publiceer het (geheim of openbaar) op een streamingdienst zoals YouTube of Vimeo.


Auteur: Josien Boetje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *