Back

Tools voor Formatief Toetsen

Kijk hier een korte video over welke tools je kunt inzetten voor formatief toetsen, en wat de verschillen zijn tussen deze tools?

Algemene tips voor het gebruiken van tools:

 1. Maak een (nep)account aan bij Google of Microsoft.
  Bij veel tools kun je kiezen voor de optie ‘inloggen met Google’ of ‘inloggen met Microsoft’. Hierdoor hoef je je niet bij elke tool apart te registreren. Daarnaast ontvang je met een nepaccount niet allerlei spammailtjes van de tools en hoef je je ook geen zorgen te maken om je persoonlijke gegevens, tenzij je die bewust invult. Als laatste hoef je ook maar één wachtwoord te onthouden voor álle tools, namelijk die van je nepaccount. Dit maakt het makkelijker om je materiaal terug te vinden.
 2. Vraag om licenties.
  Het overgrote deel van de tools zijn gratis te gebruiken. Voor optimaal gebruikersgemak zijn betaalde licenties echter vaak aan te raden. Ga het gesprek aan met collega’s en kijk wat voor tools er al gebruikt worden of welke gewenst zijn. Ga vervolgens gezamenlijk naar je schoolleiding en vraag om een licentie voor de organisatie. Deze zijn vaak goedkoper dan persoonlijke licenties en vergroten de kans dat je een tool blijft gebruiken aanzienlijk.
 3. Begin klein.
  Het proberen van nieuwe digitale leermiddelen kan een hoop tijd kosten en het kan ook lastig zijn om te zien hoe je ze kunt integreren in jouw lessen. Het is daarom aan te raden om klein te beginnen: Kies eerst een tool die je aanspreekt en die jou makkelijk lijkt om te gebruiken. Zo creëer je succeservaringen voor jezelf en ben je dus sneller geneigd om nog eens wat te proberen.
 4. Doe het samen!
  Veel studies laten zien dat in je eentje dingen uitproberen vaak niet lang duurt. Bij een kleine tegenslag is het makkelijk om het te laten zitten. Spreek met een collega af en probeer samen dingen uit. Help elkaar verder en deel succesverhalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *