Waarom Digitale Didactiek? Er zijn heel veel digitale tools die je in je onderwijs kunt gebruiken. Het is makkelijk om daarin de weg kwijt te raken. Digitale Didactiek schiet te hulp. Digitale didactiek houdt in dat je als docent weloverwogen …
Lerarenopleiders van over de hele wereld kwamen eind augustus bij elkaar op de ATEE-conferentie in Boedapest. Carmen Tuma van de Hogeschool Utrecht was er ook bij. Het thema dit jaar is Teacher Education on the Move! Iets wat zéker ‘on …
Lerarenopleiders van over de hele wereld komen bij elkaar op de ATEE-conferentie in Boedapest. Zo ook Carmen Tuma van de Hogeschool Utrecht. Het thema dit jaar is Teacher Education on the Move! Iets wat zéker ‘on the move’ is: digitalisering …
De opkomst van ChatGPT is niets minder dan revolutionair geweest voor het onderwijs. Veel studenten en ook sommige docenten lijken al haast niet meer zonder te kunnen. Maar met al deze mogelijkheden komen ook grote verantwoordelijkheden. Om ChatGPT ethisch en …
Waar denk jij aan wanneer iemand jou een vraag stelt over digital skills? Het publiek bij de workshop over digitale transitie door Thuy-Vy Nguyen bij het Onderwijs & Onderzoeksfestival van de Hogeschool Utrecht was vrijwel unaniem. De meeste skills die …
ChatGPT staat niet alleen voor de deur, het programma is al binnengelopen en heeft het zich al gemakkelijk gemaakt. Volgens sommigen met modderige schoenen, volgens sommigen als prettig gezelschap, om onderhoudende conversaties mee te hebben. Leerlingen en leerlingen hebben dit …
In de wereld om ons heen speelt digitale technologie een grote rol en de ontwikkelingen hierin gaan op een rap tempo door. Het ontwikkelen van digitale geletterdheid is dan ook essentieel voor elke leerling en student. Een deelvaardigheid binnen digitale …
‘Mevrouw, ik kan niks vinden over dit onderwerp’, is wat mijn leerlingen steeds maar tegen mij zeiden. Na kort zoeken vond ik zelf altijd al allerlei bronnen. Leerlingen zoeken vaak intuïtief. Flarden van gedachten gaan rechtstreeks Google in. Vaak zijn …
Ken je die presentaties waarin met een lange URL naar een website wordt gelinkt? Rommelig met moeilijke speciale tekens waardoor het overtypen vaak meer dan een poging nodig heeft. De oplossing is natuurlijk eenvoudig, maak de URL kort en eenvoudig. …
Kijk maar eens hoeveel punten ik haalde en hoeveel levels ik speelde in het mediawijsheid-spel de Schattentoren. Ongelofelijk toch? Informatie van traditionele nieuwsbronnen op je scherm is betrouwbaar, denken veel mensen. Ook docenten gaan er vaak klakkeloos vanuit dat een …
Met het exponentieel toenemende aantal online bronnen, is het soms lastig voor leerlingen om te zeggen of deze betrouwbaar zijn om te gebruiken. Want, hoe weet je of een bron foute of onbetrouwbare informatie bevat? Het is van groot belang …